søndag 27. september 2009

Matblekksopp og alkohol

Det er en utbredt misforståelse at matblekksopp (coprinus comatus) gir forgiftninger sammen med alkoholholdige drikkevarer. Misforståelsen kommer av at en slektning, grå blekksopp (coprinus atramentarius), forårsaker slike forgiftninger. Den grå blekksoppen ble tidligere anbefalt som matsopp under forutsetning at man ikke skulle innta alkoholholdig drikke. De siste par tiår har man helt gått bort i fra dette. Grå blekksopp inneholder et stoff som gir en antabus-liknende effekt sammen med alkohol, og forgiftningen kan inntreffe selv om det er flere dager siden man spiste soppen.

Matblekksoppen er som ung helt hvit i hatten, med tydelig filtaktige fibrete skjell. Som oftest ikke så utpreget som på bildet øverst i artikkelen, oftest som de på bildet til venstre. Toppen av hatten har ofte en gulbrun "kalott". Ellers er soppen kritthvit i skiver og soppkjøtt. Bare sopper som er helt hvite brukes som mat. Eldre sopper får først rosa/røde skiver, deretter helt svarte, til de begynner å "blekke seg" og gå i oppløsning.


Over: Matblekksopp
Under: Grå blekksopp

Grå blekksopp vokser på de samme stedene som matblekksopp, men er som navnet tilsier grå til sølvgrå eller gråsvart i hatten. Den mangler helt de tydelige fibrete skjellene som er så typiske for matblekksoppen, selv om hatten kan ha små skjell, slik som på dette bildet. Både skiver og stilk er hvitgrå. Med alderen vil også denne soppen "blekke seg" og gå i oppløsning slik som matblekksoppen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar